top of page

ר' ישראל משה אקשטיין (פראגר) תר"ג – תרס"ז 1843 - 1907

ר' ישראל משה אקשטיין - סבא של סבתא עליזה שימש שליח צבור למוספים
בבית המדרש בגור בתקופת בעל ה"שפת אמת" בשנים תר"מ – תרס"ה ,
ושנה אחת בימי האדמו"ר ר' אברהם מרדכי זצ"ל.
פרקים אלה נכתבו על ידי נכדו אהרון אקשטיין ונתווספו עליהם קטעי זכרונות
על ידי נכדיו אברהם מרדכי שוורץ (מתל אביב) ויוסף אקשטיין (מאבן יהודה).
תרגם ועבד יהודה הראל (רמת גן)

 

פראגה החסידית

עומדים אנו בפראגה וורשה שבמדינת פולין בשנת תרל"ה (1875) . בפראגה של אותם הימים היתה מפורסמת משפחה חסידית בשם אקשטיין. בראש המשפחה עמד ר' ישראל משה אקשטיין , יהודי גבה קומה, בעל הדרת פנים והופעה נאה, אשר היה מחונן בקול ערב להפליא.
ר' ישראל משה בהיותו מחונן בנתונים מבורכים אלה היה רגיל לעבור לפני התיבה כשליח ציבור , להנאתם של צבור המתפללים אשר היו מלאי התפעלות ממתיקות תפילתו. כמו כן היה מקבל כל אדם בסבר פנים יפות ובחיוך על שפתותיו. ביותר התפרסם בין חסידי גור משנה שמונה לבעל מוסף אצל האדמו"ר מגור בעל "שפת אמת" שמו של ר' ישראל משה התפרסם בכל פולין וכמו כן בחוגי החסידים מחוצה לה. בגור היה יודע בשם "ר' ישראל משה פראגר".
יחוסו של ר' ישראל משה מתחיל בקוצק. אביו ר' שמואל היה בעל שחרית אצל רק מנדלה מקוצק בצד ר' הירש פארציוויר אשר שימש כבעל מוסף. הסבא ר' ישראל משה היה מספר כי בהיותו נער בר מצוה לקח אותו אביו לקוצק לשבת, ובמוצאי שבת התכבד הנער לשיר "המבדיל" בפני רק מנדלה ומני אז נתנו החסידים עינם בו כמי שעתיד להיות בעל תפילה לתפארת.
הסבא לא עשה את נעימת קולו קרדום לחפור בו , כי בפולין של אותם הימים ובמיוחד בחוגים חסידיים כחצרות קוצק וגור , נחשב המינוי לבעל תפילה כזכיה וככבוד גדול, שלאו כל אדם זוכה בו , מה גם שיהודי כמותו שהיה משופע בפרנסה ומסחרו פרץ בארץ לא זקוק היה להכנסה מתפילתו. ר' ישראל משה אקשטיין היה מיבא בקר לשחיטה מרוסיה ובהמות כשרות שהגיעו מרוסיה לפולין עברו תחת ידו, וכך הפכה פראגה למרכז היבוא לבשר בקר בכל פולין. הבהמות היו מגיעות מרוסיה ברכבות משא לתחנת הרכבת הכטרנספולית אשר בפראגה (אח"כ נקראה תחת הרכבת המזרחית) ומכאן הובאו למכירה לשוק הבהמות שכונה "שוק השוורים".
עוד בשנים טרם היתה רכבת בפולין היו הבהמות מגיעות ברגל בכביש מברסט ליטובסק. כבר אז היה הסבא מייבא את הבהמות לרפתות , דאג להם למספוא ולמים עד אשר נכרו לקצבים. וכך התפתח מסחר הבקר מאוד, והתפרנסו ממנו מאות משפחות של בוקרים מובילי ומריצי בקר , קצבים ועזריהם , לבד ממנהלים ופנקסנים. פראגה נעשתה למרכז מסחרי גדול ונתווספו לה שתי תחנות רכבת נוספות התחנה הפטרבורגית והתחנה של הויסלה וכמו כן הגיעו לפראגה משלוחים גדולים של תפואה מספוא וקמח ועסקיו של הסבא פרחו ועלו מעלה מעלה. 
הסבא שהיה עתה משופע בנכסים נהל את ביתו בהרחבה וידו היתה נטויה לצדקה לכל נצרך, בעין יפה. מעולם לא ישב לאכול מבלי שאורח יהיה מיסב עמו לשולחנו. נוהג היה לאכול פעמיים ביום אך פת שחרית לה היה אוכל לפני חצות היום. מעולם לא אכל את פתו לבדו אפילו בימות החול, ונכדו כותב שורות אלו צריך היה לא פעם לצאת לרחוב לחפש אורח הגון ובן תורה שיהיה שותף לסעודה, ובן שיחה בדברי תורה. אורח שאפשר יהיה לשוחח עמו ולעורר התפעלותו על קטע ברמב"ן , ספורנו , או בפסקה בכלי יקר או אבן עזרא, או באיזה פרוש אחר בפרשת השבוע. תחביבו המיוחד היה להסביר לבן שיחו קטע בפרשנות הסבר היטב , מתוך חדירה עמוקה לתוכן הענין מיצוי תמצית העניין והשלכותיו לחיים בהווה.
כל זאת היה נוהג בימות החול ואין צריך לומר בשבת ויו"ט שאז היו מסובין אל שולחנו כמנין אורחים מבלד ששה עד שבעה חיילים יהודים אשר שרתו בצבא הרוסי וקבלו חופשה בשבת עד שעה אחת בצהרים , כדי שיספיקו להתפלל ולאכול סעודת שבת כשרה בבית מסורתי. בשעה אחת בצהרים חייבים היו אותם חיילים להיות במחנה הצבאי ומפני שסעודת השבת ארכה זמן ממושך , דאג הסבא לכך שהחיילים יקבלו את מנותיהם תחילה , ולא יצאו מקופחים בגלל המשמעת הצבאית שהיו חייבים בה.
לסבא ר' ישראל משה היו שני אחים , בנימין ויצחק דוד. בנימין אקשטיין שלקח חלק פעיל בסחר הבקר היה אף הוא בן תורה ובעל תפילה בביהמ"ד לחסידי גור. ר' יצחק דוד אקשטיין היה שו"ב בק"ק לודג', ואף כוחו גדול היה בנגינה והיה בעל תפילה מעולה, אך לא הגיע עדיין לדרגת אחיו ר' ישראל משה אשר הצטיין ועלה על שאר אחיו.
ר' ישראל משה בהיותו כבן 30 שנה התמנה כבעל מוסף בבית הכנסת לחסידי גור אשר בפראגה. בית הכנסת היה בחצר בית משה נאז נאכשטרן) ברח' מוסקובסקי 14. ופעם כאשר נצרכו חסידי גור לכסף כדי לתמוך בחבריהם שירדו מנכסיהם פנו לר' ישראל משה כי יתפלל בימים נוראים בבית המדרש הגדול אשר בפראגה, כדי שההכנסות מן התפילה תוקדשנה עבור הנצרכים. גבאי בית הכנסת הנ"ל ר' משה שטוקפיש , ארגן את הענין לטובת החסידים העניים כדי לספק צרכיהם לימי החג. לאחר מכן באו כמה מן הנצרכים אשר כבר קבלו חלקם מידי הגבאי הנ"ל והתאוננו באוזני הסבא כי קפחו אותם ונתנו להם מעט מדי , ואז העניק להם הסבא תוספת מכיסו כדי להפיס את דעתם.
תפילתו של הסבא ר' ישראל משה בבית המדרש הגדול בפראגה עשתה רושם רב על צבור המתפללים ושמו יצא לתהילה כבעל תפילה מעולה ושמעו הגיע עד ה"שפת אמת" אשר בגור. סבא היה מספר כיצד התגלגלו הדברים עד אשר הוזמן ע"י הרבי זצ"ל לעבור לפני התיבה. תחילה בא שליח מיוחד מהחצר בגור לבחון אותו , אח"כ בא אליו ר' בונים השמש , כאילו להתארח אצלו ואגב אורחא לתהות על קנקנו ולהתבונן בהתנהגותו וכן לחטוף עמו שיחה בדברי תורה, על מנת לעמוד על טיבו , אם ראוי הוא לאיצטלא של בעל תפילה אצל הרבי. אחרי כל זאת הוזמן הסבא אל הרבי מגור שהציע לו להיות אצלו בעל תפילה. בעל שחרית היה ר' "וועלוול האדום" ( אלי וינשטיין) ובכך מונה הסבא להיות בעל מוסף בגור והמשיך בתפקיד זה כל ימיו של הבעל "שפת אמת".

הנסיעה לגור

באותם הימים כאשר רכבת קטנה – קולעיקע בלע"ז – טרם היתה בארץ , היה לו לר' ישראל משה בעל עגלה מיוחד, קבוע, המכונה "איצה בעל העגלה".משכורתו היתה עשרים וחמש קופיקות לשעה. לעיתים קרובות היה עומד לפני ביתו של ר' ישראל משה אשר היה נוסע אתו לכל מקום שהוצרך , לתחנת הרכבת , לביקור אצל סוחרים , לגביית כספים ולנסיעותיו לגור , מקום מושבו של הרבי.
יום לפני ערב ראש השנה לעת תפילת מנחה היה כבר הסבא בגור, כי היה עליו לעבור לפני התיבה לסליחות של "זכור ברית" . שבעה ק"מ לפני גור היה כפר קטן בשם חוינ'ף , בו גר יהודי בעל משק חקלאי , בביתו היה מתעכב לשעתיים כהכנה בטרם המשיך דרכו לגור. בהגיע העגלה למשק , ירק ר' ישראל משה מן העגלה וכרגיל היה אתו אורח הגון או שניים , גם כמה מנכדיו, שם קבל כל אחד מנת לחם דגן שחור, חמאה גבינה וגם חלב חמוץ. סעודה כפרית כזו היתה עבור הצעירים "מציאה גדולה" לאחר טלטול דרך של ארבע עד חמש שעות ואין צריך לאמר שהבהמה קבלה אף היא מנת שבולת שועל לפני הכל. 
לאחר מנוחה קצרה המשיך בנסיעה לגור. למחרת בערב ראש השנה הגיעו כבר לגור כל חבורתו של ר' ישראל משה , הבנים החתנים והנכדים וכמו כן מקהלת המשוררים שעמדו ללוותו בתפילתו. כך חגגו כל בני המשפחה בצותא בגור.
גור היתה עבור ר' ישראל משה ביתו השני בהגיעו לשם פרק מעל עצמו כל דאגות וטרדות העסקים. ואין צריך לאמר בימים שהבנים לקחו כבר חלק פעיל בניהול העניינים העסקיים שלו. בבואו לגור חש כאלו נשמה יתרה וחיות חדשה נכנסו בו ורוח של חרות ושמחה נסוכו עליו כי בגור נפגש לא רק עם הרבי כי אם גם עם חסידים ידידים ביניהם גדולי תורה אשר גור שמשה להם משפג קבוע.
בין אלה שמח להתידד עם ר' נח הרב מפיליצה , גיסו של החדושי הרי"ם מהם כאלה ששמשו ברבנות בקהילתם ומהם "מקבלי פתקאות" במקומם, ובבואם לגור התהלכו בענוה ונחשבו כשווים בין שווים בתוך קהל החסידים. מבין אלה כדאי להזכיר את הרב מפוריסוב , ר' אברהמל'ה ואת הרב מפולטוסק ר' שמחהל'ה אשר הסבא אהב להתידד אתם ועשה אוזנו כאפרכסת לשמוע מהם חדושי תורה ודברי חסידות.
בגור היו כולם חברים ולא ניכר שוע בפני דל. כאן נפגש הסבא גם עם "אורחים"מהוגנים מאלה שהיו סמוכים על שולחנו מפעם לפעם , כמו נאסקע בטלן וגיסו שמואל מפולטוסק חסיד קוצקאי וותיק. ביניהם כאלו אשר רוב ימיהם ישבו בגור בעוזבם את בני ביתם ובהזניחם את פרנסתם , בטלנים אמיתיים שהיו בטלים ממלאכתם ומעט מאוד נהנו מהעולם הזה, וכל מאוויהם ותשוקתם היו להסתופף בחצרות הרבי ה"שפת אמת" מקור חיותם ומשוש נפשם. 
מספר אחד מנכדיו:"קוריוז מבדח אני זוכר מאותם הימים, הסבא ביקש להנות את נוסקה שלו במתנה נאה, עמד והזמין אצל חיט חלוק בית חורפי מבד עבה וטוב מרופד בצמר גפן. כאשר הסבא בא לימים האחרונים של סוכות לגור הביא אתו את החלוק המהודר ומסרו לנוסקה כדי שיתעטף בו בימות החורף הקרים. מה עשה נוסקה? עמד והטביל את החלוק במקווה טהרה בטרם יתעטף בו. ועתה שערו בנפשכם מה עלה בגורלו של אותו מעיל המרופד בצמר גפן לאחר שנטבל במקווה? כשבא הסבא לגור לאחר כמה שבועות מצאו לנוסקה לבוש במעיל ובעוד הוא תמה על כי פנה הודו והדרו הראשונים ספרו לו מקורבין את אשר קרה למעיל וטהרה שעלתה לו...

הסבא וביתו

ארבעה בנים וארבע בנות היו לו לסבא מאשתו הראשונה דברה פעסע. הבנים:מנדל, אברהמצ'קה, דוד אלישע ואליהו חיים. והבנות: יורה, מרים, אטקה ויוכבד.
בניו וחתניו עבדו יחד עמו בעסקיו. בנו הצעיר אליהו חיים היה בעל קול טנור יפה והיה מן המשוררים המצטייינים. כל בניו הלכו בדרכי אביהם בעיקר בנו הבכור מנדל והצעיר אליהו חיים אשר חלקו הרבה צדקה ומתן בסתר ביד רחבה לעניים בני טובים. כמו כן התברכו באהבת ישראל והיו נכונים למסור את נפשם למען אדם בישראל הנתון במצוקה להצילו ולסעדו.
באותו תקופה של ראשית המאה העשרים בעת שפולין היתה תחת ממשלת רוסיה הצארית , קרה לא אחת שיהודי נתפס על ידי המשטרה באשמה לפי החוק הצארי שאינה עבירה לפי דיני ישראל. בני הסבא שמסחרם פרץ בארץ וידועים ומוכרים היו בחוגי המינהל , תחנות הרכבת והמשטרה ניצלו את מעמדם וברוחב ידם שיחדו את מי שצריך היה לשחד על מנת להציל עשוק מיד עושק מידי המשטרה הצארית.
מטבעו היה הסבא בעל מזג טוב ואם קרה פעם שהיה מתרגז היה ממהר להרגע ושכח כעסו ורוגזו והיה חוזר לחיוכו הלבבי המשכנע. אף על פי כן נמצאו לו שונאים בני ביליעל אשר מתוך קנאה הוציאו דבה רעה בפני השלטונות. שני יהודי פראגה בריש לעוו וישראל איצ'ה יורמן חפשו להם תמיד תואנות על הסבא ולשם כך המציאו בכל פעם עלילות חדשות להעליל עליו בפני השלטון הצארי. אף על פי שידעו כי עלילותיהם מחוסרי יסוד הם , ידעו כי בינתיים עד אשר תתברר האמת לאמיתה תוטרד מנוחתו של הסבא ושמו יצא ברבים לשמצה. האלילות נשאו אופי פוליטי או פליליץ בימים קשים כאלה היה הסבא מוצא נוחם ועידוד אצל הרבי מגור אשר לפניו שפך שיחו ומרי נפשו כדי להקל על מצוקת ליבו.
כרגיל במקרים כאלה הרגיעו הרבי בדברי ניחומים ונתן בו כח ועדוד לשאת את הצרות למען לא יכרע תחת נטל הדאגות ויוכל להמשיך בעבודת יומו כרגיל מתוך נקיון כפיים. המלשינים לא פעם עשו מעשיהם סמוך לפני ראש השנה כדי להטריד את הסבא ועל מנת שהמשטרה תעכב אותו ולא יוכל לנסוע לגור לראש השנה. פעם קבל הסבא הזמנה מהמשטרה בלשון חריפה ובה נאמר כי עליו להתייצב לפני וועדת חקירה של המשטרה הפוליטית שעל יד מושל מחוז וורשה, בבוקרו של ערב ראש השנה. החקירה נגד הסבא נערכה בביתו של מושל מחוז וורשא, הברון קארף. החקירה נמשכה שעות מספר וכאשר הסבא חזר משם היתה השעה אחרי שתים עשרה בצהרים. ליד ביתו המתינה כבר המרכבה כשהיא רתומה לזוג סוסים, הסבא סרב לספר לבני ביתו על מהלך החקירה עלה על המרכבה ויצא מיד למסעו אל הרבי מגור. בבואו לגור היתה כבר השעה מאוחרת , סמוך לכניסת החג.
מעשה "ההלשנה" על הסבא זכור לנכדיו עוד מילדותם והמאורע הכה את כולם בתדהמה רבה , בשעתו. הסבא רבי ישראל משה, בהיותו סוחר גדול היה תמיד צריך לשאת אתו סכומי כסף גדולים שגבה מהקצבים קוני הבהמות ושממנו צריך היה לשלם למתווכים אשר ספקו את הבהמות עד תחנות הרכבת בפראגה. לצורך זה ניתנה לו רשות מאת השלטונות לשאת עמו אקדח לבטחונו האישי. שוק הבקר היה ברחוב ברוקובה סמוך לוויסלה בפראגה, שם היתה מסבאה של יהודי בשם אליהו, מקום התכנסותם של הסוחרים לסידור החשבונות ביניהם. הסבתא בנו מנדל ויתר הבנים ובזמן מאוחר יותר בנו הצעיר אליהו היו באים אף הם לשם כדי לגבות כספים מאת הקצבים, על אחת מקירות המסבאה היתה תלויה תמונתו של הצאר הרוסי אליכסנדר השלישי. שונאיו של הסבא אשר ביקשו להעליל עליו עלילה חדשה ניקרו מן התמונה את אחת מעיניו של הצאר, והעלילו על הסבא שהוא אשר ירה באקדחו בתמונה וקלע בעין הנקובה. המשטרה נערכה לחקירה חמורה , לקחו את התמונה לבדיקה ובחקירה נתברר שהעין שבתמונה נוקרה בסכין ולא בירית אקדח, כך ניצל הסבא מאסון כבד לשמחת כל בני ביתו מיודעיו ומכריו.
מלבד צרותיו מהמלשינים מבקשי רעתו לא חסרו לסבא צרות משפחתיות . בהיותו כבן ארבעים נתאלמן מאשתו הראשונה הסבתא פעסע, אח"כ נשא את אחותה הבתולה שנקראה בפי הנכדים הדודה יורה. לאחר זמן קצר שכל את בתו הבכירה אף היא שמה יורה, שהיתה גרה בקרקוב. בעלה הרשל מלניק משנתאלמן מאשתו לא שהה הרבה ועוד בטרם נסתיימו השלושים שלח את בתו ושני בניו לבית הסבא. לאחר כמה שנים נפטרה בתו השניה הדודה מרים בגיל ארבעים והשאירה אחריה בעל ואחד עשר ילדים , בעלה דוד ליב שוורץ ,(אבא של סבתא עליזה) אברך משי ובן תורה נלקח על ידי הסבא לביתו ונתמנה כמנהל חשבונותיו . הסבא , חבב מאוד את חתנו זה ודאג לכל צרכיו וצרכי ביתו. כך הוטל על הסבא עול של צרות ודאגת פרנסה של משפחה ענפה למעלה מכוחו. בצר לו כשנתמלאה סאת עומס עולו פקד על העגלון שלו איצ'ה לרתום את מרכבתו ולהתכונן לנסוע לגור וכעבור שעתיים היה כבר הסבא בדרך לגור כשהוא יושב במרכבתו הרתומה לסוס לבן. מכל נסיעותיו לגור חזר הסבא כאדם חדש כשהוא מעודד ורענן כמי שפרק מעצמו משא כבד שהעיק עליו , כדי לפנות מקום למשא חדש

ימים נוראים בגור

הסבא היה ספרא רבה, בעל חוש מוסיקלי ומדקדק בקריאה. זוכר היה בעל פה את כל התפילות הימים הנוראים ואם כי המחזור מדפוס סלאויטה היה מונח לפניו על ה"תיבה" רק לעיתים היה מציץ בו , כי טליתו כסתה על ראשו עד למטה מעיניו.
אחד המשוררים שליווהו בתפילה , גבריאל אקשטיין , או איצ'ה מאיר אברבום , היו מחווים באצבעם במחזור על השורה הנכונה, כדי שלא יטעה בראשיתו של פרק חדש בתפילה. תפילותיו בימי ראש השנה ובעיקר לפסוקי מלכויות זכרונות ושופרות ולסדר "העבודה" של יום הכיפורים , יצאו מפיו במתיקות והוד אשר חשמלו את קהל שומעיו.
קהל של עשרת אלפים מתפללים שהתכנסו בגור לימי ראש השנה ויום כפור , נהנו מתפילתו המתוקה ומחתוך דבריו הצלול שעה שביית המדרש מושלך הס ורק קולו של הסבא מהדהד באוויר.
בבית המדרש עצמו הצטופפו כשלושת אלפים איש ויתר הקהל עמד בחצר שלפני בית המדרש ובחצר שמאחורי בית המדרש. (בית המדרש החדש נבנה לאחר שנשרף בית המדרש הקודם בשנת תרס"א בשנותיו האחרונות של ה"שפת אמת") , וכל עניית אמן שנאמרה כאחד על ידי קהל האלפים הדהדה באוויר כקול רעם קצר וחד.
בראש השנה לאחר התפילה הוזמן הסבא עם כל המשוררים , וכן בעל השחרית המכונה ועלועל האדום עם בניו המשוררים ל"קדושא רבה" אל שולחנו של הבעל "שפת אמת" . לקדוש הוזמנו גם הבעל תוקע, ר' יואל ווארקער, וגרוינם "הבעל קורא" , תושב קבוע בעירה גור , בעל קול מוזר שהזכיר צווחת אוז הנתון לשחיטה ושימש בשל כך נושא לבדיחות הדעת לצעירים. 
בדרך כלל לא היה נהוג בגור להאריך בתפילה, פרט לקטעי התפילה שהושרו בצותא על ידי המקהלה. מן המתפלל נדרש רכוז גבוה של מחשבה יחד עם התלהבות והתעוררות הלב, צרוף שאין כל אדם יכול להתמיד בו זמן ממושך . לזאת הצטרף גורם נוסף והיה הרצון להשאיר זמן פנוי ללמוד תורה ולא להשקיע את כל הזמן בתפילה בלבד.
פעם האריך רבי ישראל משה בסלסוליו יתר על הנהוג ועל כך העיר לו בעל ה"שפת אמת" בזמן הקדוש: "ישראל משה היינט האסט זיק פערגינען" (היום הרשית לעצמך , היום מלאת תאות נפשך). לאחר ה"שולחן היה באים אל הסבא לאכסניה שלו נכבדי החצר הגורית וביניהם רבי שעיה פריבס (עשיר מופלג בשעתו) ובנו, רבי יואל וואגמיסטר (המכונה "ורשאי") ובניו. בני מינץ עם ליזר מינץ בראשם וכן מעשירי לודג' כמו משה אהרון ווינר , וואדיסלבסקי , או מאנשי אושר קאנס. כל החבריא הזאת התכנסה כדי להנות את בעל התפילה שלהם ומזגו יין כיד המל

התפתחות המנגינות בגור

לכל יום טוב היו צריכות להיות מנגינות חדשות ומרנינות. לכך דאגו המשוררים , כמו גבריאל אקשטיין ( מי שהיה אחר כך בעל תפילה לפני הרבי ר' אברהם מורדכי בירושלים) פיניה רוזנפלד, איצ'ה מאיר אברבוים , כמו כן איצ'ה מאיר "השחור" , וכן לפעמים בר בלאשקער, וויוסף חנצ'ינר שהיה אף הוא בשנים שלאחר מכן בעל מוסף אצל האדמו"ר רבי אברהם מרדכי. 
החל משבת "נחמו" היו המשוררים באים מידי שבת מוורשה לפראגה, אל הסבא , שעות מספר לפני זמן מנחה עם אוסף של מנגינות חדשות , והיו משמיעים לפני הסבא מיצירותיהם. בהקשיבו למנגינות היה הסבא מתהלך בחדרו בנחת ואגב כך קובע איזה נגון מתאים לכל אחד מקטעי התפילה ל"זכרינו לחיים" או ל"ויאתו כל לעבדך" ל"אין קצלה" או לתפילת "היה עם פיפיות" לתפילה זו האחרונה היה צריך להתאים משהו מיוחד מנגינה מלאת תחנונים הנוגעת במיתרי הלב. מנגינה בעלת נימה של בן המתחטא אצל אביו שבשמים , בצד מתיקות התחינה והבקשה.תפילה זו היה הסבא שר בלווית בנו הצעיר אלי' חיים , שהיה בעל קול טנור לירי, או בלווית נכדו חיים יוסף שהיה בעל קול אלט מתוק עד כלות הנפש.
בנו הצעיר , אליהו , היה גר לא רחוק מן הסבא , ולכן היה המשורר הקבוע בצד הסבא, נגון שלא מצא חן בעיני הסבא היה מצווה "להורידו מן השולחן" בתוספת הערה:"אין זה נאה לגור" בכל מקרה שבמנגינה בלט אופיה הצבאי , הגויי או התיאטרלי. חוש מיוחד היה לו לרבי ישראל משה לעמוד על אופיו ורוחו של הנכון ולהחליט אלו מנגינות לקרב ואלו לרחק. ל"בקרת רועה עדרו" הותאמה מנגינת רועה המחלל בחלילו טלאיו לקבץ . וזאת היה מנגן בעצמו בלווי אליהו או אחד מהנכדים. 
החזרות על הנגונים נערכו בשבתות עד לשעת תפילת המנחה , אחר כן התפללו תפילת מנחה בצבור. מנין לתפילה לא חסר אף פעם . מטלו לידים ואכלו סעודה שלישית והסבא אמר דברי תורה לפרשת השבוע, פסקה מהרמב"ם , ספורנו או מהאבן עזרא, כשהוא מסביא את דבריהם באר היטב ומעיר ומאיר עליהם , כך המשיך עד אשר החשיך מאוד , ברכו ברכת המזון , התפללו ערבית , והתפזרו איש איש לביתו. כך נהגו מידי שבת בשבתו עד לראש השנה. את הסליחות הראשונות היה הסבא אומר בבית הכנסת של חסדי גור שבפראגה.

שערוריה מוזיקלית

בגור היו עומדים להתפלל שחרית בשעה מוקדמת, אח"כ היתה הפסקה כשעה , באותה שעה התכנסה מקהלת המשוררים באכסניה שלהם וערכו חרה כללית סופית של כל הנגונים לתפילת מוסף. הסבא עצמו היה מתהליך לו על פני החדר הלוך ושוב ומתאים סופית כל נגון לפסוקי התפילה. 
פעם אחת ביום ראשון של ראש השנה אירע משהו מיוחד ומזעזע. שעה שהמקהל ההתכנסה בחדר סגרו מאחוריהם את הדלת לבל יכנס כל זר, נראו לי ראשי המשוררים מתהליכים בראש מורד כנזופים , ורוחם קשה עליהם. מה קרה? שמא חס ושלום איזה אסון? אותה שעה הסבא עוד טרם בא מבית המדרש ובינתיים הם רק מתלחשים ביניהם. עוד לא הבנתי מה קרה, אך חשתי באווירה מחושמלת מסביב, כזאת עוד לא קרה! שערוריה כזאת! לאט לאט גונב לאוזני על מה החרדה ועל מה הכעס. שמעתי קטעי דברים נרגשים "שערוריה כזאת" לחטוף את ה"אין קצבה"! אחרי עמל כה רב שהוקדש כדי להתאים את המנגינות בא בעל השחרית ו"חטף" את מנגינת ה"אין קצבה" ושורר את המנגינה ל"זכרינו לחיים".
בינתיים בא הסבא ובשמעו את כל הענין הסב פניו בחיוך אל שני המשוררים הרראשיים גבריאל ואיצ'ה מאיר , השנים התרגזו עוד יותר , מה נעשה עכשיו טענו , בלי ה"אין קצבה" הנשמע כזאת? מי זה הדליף החוצה את המנגינה שלנו? והסבתא ישראל משה מחייך על כל המהומה הזאת , כי זאת יש לדעת , בגור אין זה נהוג וכך לא יעשה לשיר מנגינה ישנה מדאשתקד. ולשיר את אותה מנגינה עצמה לאחר שבעל השחרית כבר השמיעה הרי זה זול מדי ולא נאה, שהרי בעל המוסף עומד במעלה אחת יתרה מבעל השחרית, בינתיים השעון אינו עומד במקומו ונשארה רק מחצית השעה כדי לחזור לבית המדרש לתקיעות ולמוסף , באותה שעה עצמה כאשר החבריה מתווכחים ברעש ומתלבטים מה לעשות יושב לו בצד הדוד שמואל פולטוסקר , גיסו של הסבא וחסיד קוצקאי וותיק , מבית מדרשו של רבי מנדלה , ובשומעו את סערת הדיונים הגוברת התפרץ בקול נזיפה כלפי המרעישים. "הסו! דום! אל יהא לכם עגמת נפש , יש לי עבורכם "אין קצבה" מאת רבי הירש פרטשובר אשר היה שר עוד בקוצק לפני הרבי רב מנדלה , בו במקום שר הדוד שמואל את ה"אין קצבה" שהסבא והמשוררים מטים אוזן קשבת , כמה פעמים חזר הדוד שמואל על המנגינה וההבעיה באה על פתרונה. כולם כאחד שרו "אין קצבה" בנוסח קוצק , כל ימי ראש השנה הרבו עוד לדבר על המנגינה אשר חישמלה את הקהל , ומשער אני שזקני חסידי קוצק אשר נוכחו בתפילה בודאי העלו על דעתם מה מקורו של הניגון ומי הביאו.

מעשה שקרה לסבא ביום הכפורים שנת תרס"ה (1905) באותו היום בתפילת מוסף ב"סדר העבודה" כרע הסבא כרגיל ובקומו מן הארץ נתקל ראשו בקצה העמוד ונחבל עד זוב דם. בהרגישו את טפטוף הדם על פניו הרטיב את מטפחתו במים מן הבקבוק שעמד על העמוד, ניגב את הדם ושם את המטפחת הרטובה על מקום הפצע, ובכל מאמצי כוחו המשיך בתפילה מבלי שהקהל הגדון ירגיש במה שקרה, לבד אולי אלה אשר עמדו בסמוך לו. עם גמר תפילת מוסף חזר מיד אל האכסניה שלו להנפש קצת ולהחליף את בגדיו שהיו רטובים מזיעה , באותו מעמד אמר לעומדים שם:הנני חושש מאוד מן המאורע הזה, ובאותה שנה נפטר ה"שפת אמת" זכר צדיק לברכה. כידוע נפטר הרבי בעל ה"שפת אמת" בה' שבט תרס"ה ומשחזר הסבא מגור לאחר הלוויה חלש ליבו מרוב צער ועגמת נפש. נלקחה עטרת ראשי , היה אומר , מנין אקח כח להמשיך לשאת בעול חיי ולא אכרע תחת נטל משאי? כך היה מתאונן לפני אנשי ביתו , בניו ובעיקר בנו הבכור מנדל דאגו לו מהזמינו אליו רופאים פרופסורים מוורשא, אשר שלחוהו למקום מרפא הידוע בפולין בשם אוטווצק.וכותב השורות האלה , נכדו אהרון ובתו אטקה, עמדו תמיד לפקודתו לסעדו בכל יום , הם ידעו כבר את חולשותיו לשמור עליו כי ימצא תמיד במצב מנוחה ורגיעה, כי התקפות הלב הלכו ונשנו ונזקלל מפעם לפעם בחמצן. 
בשבת ה' שבט תרס"ו עלה נכדו אהרון לתורה שלושה ימים לפני חתונתו שעמדה להתקיים בפולטוסק. הסבא היה כבר שוב בביתו בפראגה. התפללו בצבור אצלו בבית והתכנסו אצלו כל בניו ונכדיו וכ"כ כל המשוררים כולם ביניהם גבריאל אקשטיין ואיצ'ה מאיר שהביאו אתם נגון חדש "אתה נגלית" אשר שמח את הסבא מאוד. היתה זו פרי יצירתו של ניסים בלאזער , החזן מקישינוב- הסבא בקש לחזור לפניו על הנגון וכך כשהוא ישוב על כסא נח היה מפזם את הנגון אחרינו. הכירו בו כי פניו משתנות חליפות , מאור פניו העיד על אדם בעל שאר רוח שלא מעלמא הדין , השקוע במחשבות חשבון נפשו, המתכונן לצאת לדרכו האחרונה הארוכה. לשעת סעודה שלישית חזר על דברי תורה של ה"שפת אמת" כי היה זה יום הזכרון לצדיק זצ"ל ומשגמר לדבר בקש שנית מגבריאל לחזור על הנגון. היום כבר החשיך מזמן , הכל הכירו אז כי מצבו של הסבא חל שינוי גדול וכל בניו ונכדיו התפזרו בשברון לב ובראש מורד בהכירם כי הסוף המר הולך וקרה...

כיצד נפטר יהודי כשר וישר

ביום הראשון בבוקר ו' שבט תרס"ו הסבא עסוק וטרוד רק עם עצמו , הוא התרחץ וצווה להביא לו בגדים תחתונים להחלפה, הוא מתכונן לדרכו הארוכה, עדין הוא עוסק בשעורו היוי בכוונה עצומה ובמאור פנים. אחר כך הוא קורא לנכדו האהוב אהרון פותח את קופת הברזל ומוציא משם ארבעים רובלים של כסף ובתתו אותם לנכדו הוא אומר: הא לך זאת כמתנת דרשה שלך מסבך האהוב מכאן הוא חוזר לחדרו וסוגר עצמו בחדר, כולם מתהלכים על ראשי אצמעותיהם ואז הוא שולח לקרוא עוד כמה אנשים ונסגרים עמו בחדר לזמן מה. 
השעה מתקרבת לשלוש אחר הצהרים , ימות החורף , הערב מתקרב, בא רופא הבית ד"ר עמנואל הבודק את החולה ומרמז לעומדים מסביב כי השעה מתקרבת... המצב רציני מאוד , הוא לוחש , הדופק והלב דופקים חלש מאוד, הוא מזריק לו זריקת קנפור , השעה כבר חמש בערב, הרופא אינו עוזב את המקום הוא הוקיר את הסבא והעריצו כאדמו"ר הוא היה בא אל הסבא כאורח ובילה עמו זמן ממושך , אתה ידע כי הסוף מתקרב , הסבא מקבל התקפת לב חזקה, מאבד את הנשימה וכך כשהוא ישוב על כסאו ועוד זכרונו פועל עד הסוף , בלאט בלאט עד שבקושי אפשר לשמוע אומר הוא וודוי ומכה על חטא, ומסתובב לרגע אל בני הבית , מחפש בעינים פקוחות עד שמצא את אשר בקש. את נכדו האהוב אהרון ואת בתו אטקה. מחזיר את פניו אל הרופא העומד על ידו כל העת ואוחזו ביד כבודק את הדופק.
הדופק חדל... אך הסבא מתאמץ בשארית כוחותיו וקורא שמע ישראל...ובהגיעו ל"אחד" הוא נשאר ללא ניע בעיניים עצומות ונשמתו הטהורה יצאה ב"אחד". כך יכול להסתלק מן העולם רק יהודי כשר וישר כרב, ישראל משה , זכר צדיק וחסיד לברכה.

מתוך חוברת חסידות גור לשנת תשפ"א

אשרינו3.jpg
אשרינו2.jpg
אשרינו1.jpg

מפעת חוסר מקום בכל דור מוצג הבן הבכור 

מחקר שנעשה ע"י פאולינה מלכיאל - בת דודה
מדור רביעי - הודות סבא רבא ר' ישראל אקשטיין תרגום - מיכאל שלמון

חיים במאה ה 19 בפולין

אבי המנוח ז"ל, אמר לי פעם שהיה לו קרוב משפחה ממשפחת אקשטיין מצד אמו, הרב ישראל משה הלוי מפראגה ז"ל שהיה ידוע כחזן בקהילת גור, אחת משושלות החסידויות המשפיעות ביותר בפולין. 
אבא שלי נקרא על שמו של בנו בכורו של החזן, מנחם מענדל. אני קרויה על שמה של אשתו של ישראל משה, ממש כמו סבתי (בתו של מנחם מענדל, נכדת ישראל משה). 
מאז ימי ילדותי תמיד הוקסמתי מתמונה משפחתית שצולמה בפולין בסביבות 1910. בתמונה נראית הסבתא שלי כנערה צעירה, עם הוריה וארבעת אחיה, וכן עם שני ילדים קטנים, אחד מהם מחזיק חישוק בחזית התמונה. כששאלתי "מה קרה לילדים"?,נאמר לי שהם "נעלמו בפולין". למרבה הצער, רק הרבה יותר מאוחר גיליתי שהם, הוריהם ושלושה מאחיהם נספו בגטו וורשה הי"ד.
לפני כמה שנים קרוב משפחה שלח לי כתב יד בן 32 עמודים שהתגלה במגירה, בשם "פרקי זכרונות". הוא נכתב בסגנון מבולבל, תורגם ישירות מיידיש, ואני שכתבתי את הטקסט באנגלית תקנית. הכתב המתאר את החיים בפולין במאה התשע-עשרה, עם הצצה לאורח החיים של חסידי גור, נחרט בזכרוני, כך גם תיאור שיעור קומתו והכריזמה של ישראל משה, בשילוב עם הקול היפה שלו. תכונות אלה שיקפו את הסטנדרטים המוסריים הגבוהים שבהם דבק בחייו העסקיים בשילוב עם טבעו הנדיב ומזגו הנעים.
במהלך הזמן, מדי פעם, עסקתי באיסוף מידע על צאצאיו שאת חלקם אני זוכרת היטב מילדותי.
במהלך מלחמת העולם הראשונה רבים מבני משפחתי שחיו אז, היגרו מפולין דרך אנטוורפן כדי למצוא חיים חדשים במזרח לונדון. האורינטציה הדתית שלהם הובילה אותם להצטרף לפדרציה של בתי הכנסת (מוסד המאגד בתי כנסת רבים באנגליה מ.ש). מאוחר יותר כמה מהם הצטרפו לבית הכנסת עדת ישראל בסטמפורד היל. 
סבא רבא שלי, מנחם מענדל אקשטיין ז"ל, מת בביתו בהייבורי, לונדון, בשנת 1918. בני משפחה אחרים הגרו מפולין לפלסטינה בין 1925ו 1935, וחלקם היגר לארצות הברית ולקנדה.
לפני מספר חודשים, קרוב משפחה אחר מצא אלבום תמונות כבד, ישן, מחופה עץ ששכב נטוש במשך כשבעים שנה בתחתית ארון בגדים. באלבום מצאתי אוצר של תמונות ישנות של האקשטיינים. המוקדמים ביותר היו של הסבא-רבא שלי ,מנחם מענדל, וכמה של ילדיו ובני זוגם בפראגה, פרבר של ורשה בצד המזרחי של נהר הוויסלה מצאתי גם תמונות שלהם באנטוורפן במלחמת העולם הראשונה.
באמצעות קשרי עם בני דודים שגיליתי לאחרונה, מצאתי כתב יד בעברית של הזיכרונות של ישראל משה מפראגה, שנכתב על ידי אחיה של סבתי אהרון אקשטיין (דוד רבה שלי). הוא לקח את כתב היד מבלגיה לישראל ב1949, כשהיה בשנות השישים שלו, שאח"כ תורגם על ידי יהודה הראל (בעלה של עליזה בת דודתו של אהרון אקשטיין) ונקראה "עדות לישראל משה". מתוך האלבום, גיליתי תמונות של אהרון ואשתו לעתיד, נייכה לאה לבית וולרשטיין מפולטוסק, ששרדו את מלחמת העולם השניה חבויים בבלגיה בעזרת בתם, רחל (רוחלה) גונציג שהיתה חברה במחתרת הבלגית.
עד 1875, הרב ישראל משה אקשטיין, שהיה ידוע בחוגי החסידות כ"פראגר", הפך לאישיות בולטת ולמנהיג קהילה. הוא חי ברחוב קוסילנה [הכנסייה] מספר 2 ברובע פראגה בוורשה בסמיכות לאברהם מרדכי שוורץ נכדו- בנה הבכור של בתו מרים, שהיה גר בקרבת מקום, ברחוב מוסקובסקה מס 42. הוא זכר את ישראל משה כגבר גבוה ונאה עם פנים מחייכות כשהיה הולך לשטיבל של גור בשבת בבוקר ברחובות פראגה. הוא תיאר דמות מלכותית עם זקן לבן שופע ואלגנטי,לבוש במעיל פרווה עם שרוולי פרווה מקופלים וספודק, מוקף בילדיו ונכדיו הלבושים בבגדי השבת היפים שלהם.

חזן נודע ואיש עסקים הגון 

היה לישראל משה קול ייחודי. בבר המצווה שלו (1856), אביו, שמואל, לקח אותו לקוצק, מקום מושבו של הרבי מנחם מנדל מקוצק (1787-1859). שם כובד באמירת הבדלה בפני הרבי בסיום השבת, ומיד הוכר ישראל משה על ידי החסידים כבעל התפילה מצטיין לעתיד. אביו, שמואל אקשטיין, הוביל את תפילת השחרית ביום הכיפורים בבית מדרשו של הרבי מקוצק ומוזכר ברשימה של זקני השטיבל של גור ברחוב וולובה (טארגובה) 156/7 בפראגה בשנת 1869. כאשר ישראל משה היה בן שלושים, הוא התמנה כבעל מוסף בשטיבל גור המקומי. ישראל משה לא רצה בשכר שהרוויח עבור תפילתו, ולכן הכספים נאספו על ידי הגבאי, משה שטוקפיש ונתרמו לנזקקים.
המוניטין של ישראל משה הגיע עד ל"שפת אמת", שביקש להזמין אותו להיות ה"בעל מוסף" לימים הנוראים בגור. ישראל משה היה צריך קודם כל לעבור מבחן התאמה לכבוד הגדול הזה, ולכן הרבי שלח כשליח את ר' בונים (המשמש) כדי להעריך את התאמתו לתפקיד. ר' בונים, למרות שהשתתף כאורח, צפה באופיו וסגנון חייו ובחן את בקיאותו בתורה. 
לאחר שה"שפת אמת" קיבל את הדו"ח של ר' בונים, קרא הוא לישראל משה ומינה אותו כ"בעל מוסף", בתפקיד זה הוא שימש עד שנה לאחר מותו של ה"שפת אמת" ב 1905. חזן תפילת שחרית היה "ולוול דר רויטע" (האדום) אוליבנשטיין.

ישראל משה ייבא בקר מרוסיה לפולין. בקר הגיע ברכבות משא לתחנת טראנס-פולין בפראגה
(שנקרא לימים בשם התחנה המזרחית) ומשם נלקח הבקר לשוק שזכה לכינוי "שוק השוורים"
שהיה ליד "שוק הסוסים". לפני שרכבות אלה החלו לפעול, בעלי החיים הובלו ברגליהם
לאורך דרך ברסט-ליטובסק, ולאחר מכן הוכנסו לתוך מכלאות שם העובדים של ישראל משה
האכילו והשקו אותם עד מכירתם לקצבים. עם התפתחות התחום, מאות משפחות של
מגדלי בקר התפרנסו כמובילי בקר, כקצבים או כעוזריהם, כמנהלים שלהם או
כמנהלי החשבונות. פראגה הפכה למרכז מסחרי חשוב, ועוד שתי תחנות רכבת נבנו בה:
תחנת "פטרסבורג" וה"וויסלה", שהפכו למחסנים ליבוא כמויות גדולות של תוצרת כגון תבואה,
מספוא וקמח מרוסיה. כתוצאה מהתפתחויות אלו, עסקיו של ישראל משה שגשגו. שני אחיו, בנימין ויצחק דוד, היו שותפים בעסק שלו: הראשון תלמיד חכם ובעל תפילה בבית המדרש בגור, והשני שוחט ובעל תפילה בלודז'. בניו וחתניו הועסקו אף הם בעסקיו.

בעל צדקה

ישראל משה ניהל בית פתוח ואף פעם לא אכל את ארוחותיו לבד; אחד מנכדיו כתב שהוא אף פעם לא היה מתחיל את הסעודה עד שנמצא אדם נזקק שיוכל להתארח על שולחנו. מדי פעם אותו הנכד עצמו היה נשלח לחפש מועמד מתאים. הוא נהנה גם כן מחברתם של אלה שעשויים היו לשתף אותו בחידושיהם על פרשת השבוע והפרשנים, ומדיונים שבו הוא יכול לרדת לעומק המשמעויות הנסתרות של הטקסט ולהפיק מהם לקחים הרלוונטים לזמן הזה. בשבתות הוא תמיד הזמין כמה חיילים יהודים המשרתים בצבא הרוסי לשולחנו, שבו תמיד היה מניין של אורחים. החיילים נאלצו לעזוב עד 1 בצהריים, ולמרות שהארוחה נמשכה כמה שעות, ישראל משה תמיד דאג שהם יקבלו את מנתם בהקדם כדי לאפשר להם לחזור לצריפיהם בזמן ולא להסתכן בעונשים משמעתיים.

יום טוב בגור 

בימים שלפני שרכבות מקומיות, הידועות בשם kolieke ביידיש (Kolejki בפולנית), עברו במרחב הכפרי, היה לישראל משה עגלון משלו שזכה לכינוי "איצ'ה הבעל עגלה". הוא זכה לשכר של 25 קופיקות לשעה כדי להיות באופן קבוע זמין בדלת הכניסה של ישראל משה בכדי לקחת אותו בכל פעם שהוא רוצה להגיע אל רכבות הבקר, כדי לגבות כסף מהסוחרים, או בכדי לקיים את אחד מביקוריו התכופים בגור. ביום שלפני ערב ראש השנה הוא ופמליתו, אשר בדרך כלל היתה מורכבת מאורחים וכמה מנכדיו, ערכו הפסקה של כשעתיים בבית החווה של חקלאי יהודי בכפר בשם Coniew) Chonief בפולנית), 7 קילומטרים מגור. כשהגיע לכפר המשימה הראשונה שלו הייתה להאכיל את הסוסים שלו; לאחריה כולם קיבלו פרוסת לחם שחור וחמאה, גבינה וחלב חמוץ. זו היתה ארוחה כפרית, שהצעירים ציפו לה כפיצוי לאחר חמש שעות הנסיעה המתפתלת. הם המשיכו במסעם לגור, כשלמחרת הצטרפו אליהם שאר הגברים ממשפחתו של ישראל משה ומהמקהלה שלו. בגור, שהפך לביתו השני, כל צרותיו ומטלותיו נשכחו כששהה במחיצת הרבי וחסידיו ולמד עם העילויים ומנהיגים ידועים אחרים מקהילות חסידיות אחרות שביקרו בגור.
בשנותיו האחרונות, כאשר ילדיו היו עוזרים לו בעסקיו,כל חייו סבבו סביב גור, ביחד עם התלמידים והחסידים הנודעים מכל הסוגים, כמו הרב אברהם מפרויסוב, הרב שמחה מפולטוסק, ועד לנסקה בטלן שכולם ביקרו לעיתים קרובות בחצרו של הרבי כדי לקבל השראה ולספוג אווירה של שמחה. רבות כבר נכתב על התפילה בגור. קולו של ישראל משה היה בעל רגישות מתוקה שכזו, ומילותיו כה ברורות, שקהל המתפללים בראש השנה וביום הכיפורים היו מרותק. הוא התפלל ממחזור סלאוויטא עם הטלית משוכה מעל לראשו ומכסה את עיניו. הוא ידע את התפילה בעל פה והביט במחזור רק לעתים רחוקות. אלפי מתפללים התכנסו בבית המדרש של גור, ועוד אלפים בחצרות שסביבו. נכדו אהרון כתב כי מענה ה"אמן" של הקהל שנאמר במקהלה הדהד באוויר כמו קול קצר וחד של רעם. לאחר אמירת הקידוש נערך הטיש של ה"שפת אמת". חברי המקהלה, ובינהם ולוול דה רויטע ובניו, היו מוזמנים וכמוהם ה"בעל תוקע" ר' יואל וורקר וגרויינעם ה"בעל קורא". מאוחר יותר מבקרים חשובים היו מגיעים לבקר את ישראל משה בחדרו, מביאים עמם יין בשפע לסעודת יום טוב.
חלק חשוב בחגים בגור היה יצירת ניגונים חדשים מעוררי השראה. המלווים הקוליים של ישראל משה היו מתאמנים על הניגונים בשעות אחר הצהריים של שבת בחודשי יולי ואוגוסט ולאחר מכן חוזרים עליהן בפני ישראל משה. המנגינה הייתה חייבת להתאים לנושא של התפילה - מנגינה נוגה של תחינה, או קול של רועה מנגן בחליל כדי לאסוף את צאן מרעיתו. אם מנגינה נשמעה צבאית או תיאטרלית מדי, ישראל משה היה דוחה אותה.

האשמות שווא

ישראל משה,בניו וחתניו היו ביחסים טובים עם הרשויות ולעתים קרובות בא במגע עם המשטרה הרוסית כגון במקרים של פדיון אסירים יהודים. מדי פעם, עושי צרות זדוניים ובפרט שני יהודים מפראגה מיררו את חייו של משה ישראל על ידי טפילת אשמות שווא נגדו בכדי לסחוט דמי חסות. במהלך זמנים קשים אלו ביקש ישראל משה נחמה מהרבי, ה"שפת אמת", שנתן לו כוח ועידוד להמשיך והוא חזר לפראגה בכוחות מחודשים. במקרה אחד, יומיים לפני ראש השנה, הוא קיבל זימון להופיע במפקדה העליונה של המשטרה בשעה 10 בבוקר שלמחרת בפני מושל מחוז ורשה, הברון קורפ. לאחר מספר שעות הוא חזר הביתה, מתוח ושקט, מייד קרא לכרכרתו ותוך רבע שעה הוא והמטען שלו, היו בדרכם לגור. הוא הגיע עשר דקות לפני כניסת החג.
אירוע זה של תלונת השווא נזכר היטב על ידי בני משפחתו. בתקרית נוספת, בה נזכר המחבר, מעורב אקדח. כאיש עסקים מצליח ישראל משה נשא סכומי כסף גדולים במזומן והיה בעל רישיון מהמשטרה לשאת אקדח להגנתו. שוק הבקר ברחוב ברוקובה היה ליד בית מרזח בבעלות בעל פונדק בשם אליהו, שבו ישראל משה ובנו מענדל פגשו סוחרים מפראגה, ובו הוסדרו כל החשבונות. על קיר בית המרזח הייתה תלויה תמונה של הצאר הרוסי אלכסנדר השלישי כשעיניו מנוקבות. אותם עושי צרות דיווחו באופן כוזב למשטרה החשאית שישראל משה ירה במכוון בעיניים של הצאר באקדחו. המשטרה לקחה את התמונה לחקירה מלאה, אבל בדיקה נוספת הראתה כי העיניים הוסרו לא על ידי כדורים אלא על ידי סכין, וכך ישראל משה זוכה.
בהזדמנות אחרת שהזכיר נכדו, ישראל משה חזר הביתה במרכבתו של איצ'ה והותקף ברחובות וולווה (Wollowa) ע"י כנופיה של בריונים שיידו אבנים לעבר מרכבתו. ברגע שבני המשפחה והשכנים שמעו על האירוע, הם גייסו את עזרתו של שכן אחד ושל משרתו וחמושים במקלות, מיהרו לתחנת כיבוי האש בכרכרה של השכן ונתנו את העונש המתאים לכנופיה. לא היה שום חשש מהתערבות המשטרה משום שהחברים והשכנים כולם ידעו על קשריו הטובים של ישראל משה עם הקהילה ועם השלטון של אותו הזמן.
נכדו של ישראל משה, יוסף אקשטיין (בנו של דוד אלישע) סיפר על תקרית אחרת שסיפרה לו אמו, שקרתה בערב חתונתם של הוריו בנשלסק בשנת 1896. האירוע ממחיש גם את מעמדו האיתן של ישראל משה בעיני הרשויות. בין אורחי החתונה היה ישראל משה ופמליתו שהיו מתוכננים להגיע מפראגה ברכבת. הרכבת מפראגה יצאה פעמיים ביום, בבוקר ובשעת ערב מוקדמת, והיתה בדרך כלל מאחרת. הפעם היא יצאה בדיוק בזמן, וכאשר כל המשפחה הגיעו לתחנה, לבושים במחלצות החתונה שלהם - הגברים בקפוטות ובספודקים, נשים בבגדי משי והתכשיטים היפים ביותר שלהן, הרכבת כבר עזבה את התחנה. זה היה אסון, אבל ישראל משה, כלקוח מכובד של חברת הרכבות, דיבר באופן אישי עם מנהל התחנה שהבטיח לו, "אל תדאג, מר אקשטיין,העניין יטופל באופן מיידי". מנהל התחנה הוציא רכבת מיוחדת לישראל משה ולכל אורחי החתונה, ושלח הודעות טלגרף לכל התחנות לאורך הדרך כדי לוודא שהמסלולים יושארו פתוחים. כשהרכבת עברה בין הכפרים שבדרך, תושבי הכפר ובני משפחותיהם, לבושים כלאירוע מיוחד, יצאו כדי לברך את הנוסעים המכובדים שברכבת. הם היו מאוכזבים וכועסים כשהבינו שזו היתה קבוצה של יהודים בבגדי השבת שלהם, והתקרית שעשעה מאוד את בני המשפחה .

 

טרגדיות משפחתיות

גם צרות משפחתיות היו נחלתו של ישראל משה. אשתו הראשונה, דבורה פסה לבית סיגל נפטרה בגיל 40 וב -6 ביולי 1890, בנשלסק, ישראל משה התחתן עם אחותה הצעירה יוריה. זמן קצר לאחר מכן ביתו הבכורה, שנקראה גם היא כך ושחיה בקרקוב נפטרה וילדיה הגיעו לחיות עם ישראל משה. בתו השנייה, מרים, שנפטרה גם היא בטרם הגיעה לשנתה הארבעים הותירה אחריה בעל ואחד עשר ילדים.
הייתה טרגדיה נוספת בחייו: לישראל משה היה נכד אהוב ומוכשר, חיים יוסף, שליווה אותו בתפילות וחתונות בקול אלט יפה. אמו נפטרה כשהיה בן ארבע עשרה והוא עבר לגור עם סבו. למרבה הצער, הוא מת בגיל צעיר בהיותו בן שמונה עשרה בלבד, ימים ספורים לאחר חתונתו, וסבו התאבל עליו עמוקות. כאשר כרע ישראל משה תחת נטל צרותיו, היה שולח לקרוא לאיצ'ה, העגלון שלו, וביקש ממנו להכין את הכרכרה ואת סוסתו הלבנה למסע לגור. לאחר שעתיים של הכנות הוא יצא לדרך. אם איצ'ה לא היה זמין, הוא היה נוסע בכרכרה שכורה. 

לאחר מות נכדו, חיים יוסף, היתה לישראל משה תחושת בטן ביום הכיפורים בשנת 1904 שאסון נוסף עומד להתרחש. ובחודש שבט שלאחר מכן בשנת 1905 האדמו"ר מגור ה"שפת אמת" נפטר. ישראל משה הרגיש שהוא איבד את מקור הכח וההשראה שלו ומשם ואילך סבל ממספר מקרים של אירועי לב. בנו הבכור, מענדל, טיפל בו והביא רופאים, ששלחו אותו לאתר נופש שנקרא אוטווצק. מענדל והבנים האחרים השתלטו על ניהול העסקים, ובנו של מענדל, אהרון (מחבר ספר הזיכרונות שעליו מאמר זה מבוסס) והבת שלו אטקה שהו כל הזמן לצידו. אהרון היה אמור להתחתן בפולטוסק באביב של שנת 1906, ובשבת שלושה ימים לפני החתונה, ביום הזכרון (היארצייט) של ה"שפת אמת", ישראל משה ביקש מנכדו וחבר המקהלה גבריאל לשיר לו את קטע התפילה מתוך ברכת השופרות של מוסף ראש השנה "אתה נגלית". ביום שלאחר מכן הוא נתן לאהרון ארבעים רובל כסף מהכספת שלו כמתנה לחתונה. באותו הערב ישראל משה סבל מהתקף לב קשה אמר את קריאת שמע, וכשהוא ביטא את המילה "אחד" השיב את נשמתו לבוראו. 
 

המחברת מבקשת להודות לגב' גרז'ינה ריצ'יק על דו"ח המחקר המצוין שלה gps@guidingpoland.pl)) על סבלנותה לשאלות שלי, על עזרתה, על העידוד שהעניקה לי והעניין שגילתה בפרויקט. כמו גם לאחיין שלי ד"ר נפתלי גולדברג על כל העזרה שלו.
אני גם אסירת תודה עד למאוד לרב ד"ר נוויל קסלמן על התמיכה, שיקול הדעת והעצה בסיוע לערוך את המאמר ולהתלהבות הגדולה שלו לרגישות שלו לחומר.

bottom of page