top of page
לכבוד אבא - מאת יהושפט הראל

שלוש מצוות העסיקו את אבא ללא לאות בימי חייו, ובשלושת לא הסתפק בכך שהוא עצמו עוסק בהם אלא שפעל והפעיל אחרים. כוונתי למצוות שמירת שבת, גמילות חסדים ותלמוד תורה.
אבא עמד בפרץ במלחמה לשמירת צביונה של השבת בפרהסיה של ארץ ישראל עוד מימי המנדט הבריטי בירושלים לצידו של הראי"ה קוק זצ"ל , בראשון לציון ובתל אביב. על פועלו בתחום השבת זכה לתעודת הוקרה מהרבנים הראשיים לארץ ישראל – הרב הרצוג זצ"ל והראשון לציון הרב עוזיאל זצ"ל, בשנת תש"ו.
אבא המשיך את דרכו שלסבא ז"ל במתן צדקה למוסדות תורה וחסד וליחידים נזקקים, והי פעיל עד היום בקופת הצדקה "לינת הצדק" שבראשה עומדת הרבנית אברמוביץ תבל"חא. הוא פעל לאיסוף תרומות למען הקופה ולחלוקת צדקה לעניי רמת גן. 
לאבא היתה אהבת תורה מנעוריו, ולא רק לעצמו למד אלא הרביץ תורה ברבים ויזם קבוצות ללימוד תורה. בכל מפגש חברי ובכל אירוע היה מנצל את ההזדמנות כדי לשתף אחרים בדבר תורה ובחידושיו. חבריו מנוער שכבר אינם עמנו היום היו אומרים עליו "ר' יהודה ראש המדברים בכל מקום". כמאמר הגמרא על רבי יהודה ב"ר עילאי. בפרושו "לב אבות" לפרקי אבות פרק שני משנה ח' פרש אבא את דברי רבי יוחנן בן זכאי לדבריו "אם למדת תורה הרבה אל תחזיק טובה לעצמך" שדברי ריב"ז מכוונים כנגד בית שמאי שלימדו תורה רק לעשירים ולמיוחסים, לכן אומר ריב"ז אל תחזיק טובה = תורה, לעצמך אלא תלמדנה ברבים - כדברי אנשי כנסת הגדולה: "העמידו תלמידים הרבה". אבא הגשים דברים אלו כל ימיו בהרבצת תורה ברבים, בהשמעת חידושי תורה לכל אדם - ולא שמר אותם לעצמו. וגם אם בגיל שמונים וחמש צריך ללכת בשבת דרך ארוכה כדי לתת את השיעור אין הוא מוותר על כך.
אני אישית למדתי מאבא תורה, גמרא, אבות דרבי נתן, תפילה, ואת הרשות לשאול ולצפות לתשובה אמיתית וכנה ולא מתחמקת גם אם היא קשה ביותר ונוגעת ליסודות היהדות. לכן פתח לי אבא פתח לאמת גם אם היא שונה מהמסורת המקובלת.
מדברי רבי יוסף דב סולוביציק זצ"ל (בשיעורים לזכר אבא מרי ח"ב עמ' ט"ו) למדתי כי אני חייב בכבודו הן כאב והן כרבי מובהק. על דברי הרמב"ם בהלכות תלמוד תורה ה' ט' ברמב"ם, לרבו מובהק אומר הרמב"ם: “וכשימות רבו קורע עד שהוא מגלה את לבו ואינו מאחה לעולם. במה דברים אמורים ברבו מובהק שלמד ממנו רוב חכמתו אבל אם לא למד ממנו רוב חוכמתו הרי זה תלמיד חבר ואינו חייב בכבודו בכל אלו הדברים". ועל כך כותב הגרי"ד סולוביציק זצ"ל ביחס לאביו ונכונים הדברים לגבי ביחס לאבי מורי: "אין לפרש רוב חכמתו במשמעות כמותית גרידא, הנמדדת על פי מספר דפי גמרא שלמד מרבו.
ומבשרי אחזה. היה לי רק רב מובהק אחד וזהו אבא מרי ז"ל. אין לי ספק כי ממנו למדתי רוב חכמתי וכי אני חייב בכבודו בין בתורת אב ובין בתורת רבי מובהק. ברם, אם אחשב את כמות התורה שלמדתי ממנו ושלמדתי בעצמי אגיע לידי מסקנה , כי בעצמי למדתי יותר ממה שלמדנו יחד. עם זאת, אין לי כאמור, צל של ספק שאמנם קבלתי ממנו רוב חכמתי. לדעתי, יש לפרש רוב חכמתו במובן עיקר חכמתו. 
אבא מרי ז"ל העמידני על רגלי, נתן בידי את המפתח ללומדות ולתורה שבע"פ; הורה לי את הדרך והעניק לי את השיטה איך להבין ולהשכיל ללמוד וללמד. פירוש המונח רוב חכמתו הוא שאנו קוראים לומדות - כיצד לשאת ולתת בהלכה, לדון בדברי חז"ל וראשונים, וללקוט פנינים ומרגליות" אבא עצמו למד תורה משני עולמות – מסבו רבי צבי גולדברג זצ"ל שנפטר בירושלים בשנת תרצ"ה, ומרבותיו הרב אסף ז"ל ופרופ אפשטין ז"ל, ומאלו שלב יחד תלמוד תורה מסורתי עם עיון בכלים מדעיים. 
כשנכנס אבא לשנתו התשעים הוצאנו לאור את הכרך הראשון של ספרו על התורה "מנחת יהודה". אבא שמח לספר ומהר לשלחו לידידיו ולכל צאצאיו. אולם מאז החלו כוחותיו לנטוש אותו - תש כוחו. בשעות אלו של תשישות ביקש להתכונן לשבת, ומאחר שהיה זה בראשית ימי השבוע, תמהו הסובבים אותו על כך, והוא בשלו בכל ימי השבוע מבקש להתכונן לשבת. אני שידעתי את הלך מחשבותיו הבנתי כי כוונתו אינה ל"שבת בראשית" אלא "ליום שכולו שבת ומנוחה לחיי העולמים". גם כשהיה יושב מנומנם על כסאו ישבתי לפניו ולמדתי בקול את הדף היומי, ולפתע התקשיתי בענין מסוים, ואבא שחשבתי שאינו מאזין לי האיר את עיני כאילו עסק רק אתמול בסוגיה.
דבקותו של אבא בלימודו הביאהו לכך שיחשוב גם על העולם הבא במושגים של לימוד תורה, לפיכך צווני להשאיר את ספריו במקומם שנה תמימה, שכל י"ב חודש הנשמה חוזרת אצל אכסניה שלה - והיה רוצה שנשמתו תמצא את ספריו במקומם ותוכל להגות בהם.
לנו בני אדם קשה להבין זאת ולהשלים עם כך. בשיחות שהיו לי עם אבא, ניסיתי להניעו מרצונו שלא יספידוהו. טענתי בפניו שיש בדבר מחלוקת קדמונים אם ההספד הוא לכבוד ההולך או לכבוד החיים, ובשל הספק בקשתיו לוותר למען החיים אך הוא עמד על שלו. כבר אמרו חז"ל "צדיקים אין עושים להם נפשות - תורתם היא מזכירתם" - אכן תורתו של אבא מרי שהינחיל לנו בע"פ ובכתב שבכמה וכמה ענינים הקדימה את זמנה, נהגה בה תמיד והיא תעמוד לנו ולבאים אחרינו לזכרון עולם. 
חז"ל אמרו כי העולם הזה דומה לפרוזדור ואילו העולם הבא דומה לטרקלין - "התקן עצמך בפרוזדור כדי שתכנס לטרקלין" (אבות ד' כ"א). אכן אבא ראה את העולם הזה כבפרוזדור ולא שקט ולא נח מלהכין עצמו לטרקלין וכל עמלו היה בתורה בעבודה ובגמילות חסדים. וכשפרש מעבודה לפנסיה עסק בעבודה שבלב – זו תפילה ופרושיה. אבא הצהיר באוזני כי העולם הבא הוא עבורו בחינת "הבית" והסתלקות מהעולם הזה אינה כרוכה בצער אלא בשמחה של שיבה הביתה ולכן הורני לכבד את הסתלקותו במזמורים המביאים את האדם לידי התרוממות הרוח. 

יהושפט הראל

   שמחת תורה תשס"א - בלי אבא ז"ל מאת יהושפט הראל

מאז הסתלק אבא ולאחר שתמו ימי השבעה וחיי חזרו למסלולם אני זוכר את אבא ז"ל בכל יום שעה שאני מתפלל בציבור שלוש פעמים בכל יום ואומר קדיש לזכות נשמתו עם זאת את תחושת האובדן אני חש בדרך מיוחדת, כאשר יש לי איזה רעיון או מחשבה חדשים שבדרך כלל הייתי משתף בהם את אבא ז"ל כדי לשמוע את דעתו, ועתה אבא איננו עוד כדי להשמיע לו את רעיונותי.
ערב שמחת תורה הגעתי לבית הכנסת דקות אחדות לפני תפילת המנחה, נגשתי למקומי הקבוע והבחנתי ברב ישראל ברמן היושב כבר במקומו ומעיין בספר, נגשתי לברכו בברכת חג שמח ולפתע חשתי בחסרונו של אבא שבשנים האחרונות אהב לחוג אתנו את חג שמחת תורה. הזכרתי לרב ברמן, שאבא היה רגיל לשוחח עמו בדברי תורה, שבשמחת תורה שעבר חגג אבא אתנו בפעם האחרונה.
מאותו רגע חפשתי אותו משמאלי - שם היה רגיל לשבת - בכל שלב משלבי התפילה וההקפות. מחשבות אלו הגבירו אצלי את תחושת הצער בשל האובדן של אבי מורי ז"ל שהיה לי לחבר לדעה ואיננו עוד איתי. 
גם אם יום קודם דחיתי את הזמנתו של בני אליהו לחוג איתם את חג שמחת תורה מאחר שבהיותי בשנת אבל לא אשתתף בריקודי ההקפות, ונוח לי לעשות כן בבית הכנסת בו אני מתפלל כל השנה והכל יודעים שאני בשנת אבל, ולא במקום זר שם התנהגות כזו מצדי תראה בעין לא טובה. 
בזמן ההקפות עסקתי בלימוד ירושלמי - מסכת נזיר, ושמחת התורה שלי התבטאה לכן בשמחת הלימוד שבלב, ולא בשמחת הריקודים והשירה. 
בתום ההקפות קראו בתורה - כך הנהגתי לפני שנים אחדות שאין מוצאים ספרי תורה לריק אלא לקרוא בהם ולכן הנהגנו שגם בלילה קוראים שלושה קרואים בפרשת וזאת הברכה. קראו לכהן וללוי ואז נזכרתי כי בשנים האחרונות נהגו לקרוא לאבא ז"ל כשלישי. עוד אני מהרהר בכך נקראתי לעלות לתורה. אם עד כה הייתי נרגש מתחושת חסרונו של הבא בחג זה, הרי ברגע זה גברה התרגשותי פי כמה. עליתי לבמה בפיק ברכיים, ברכתי בהתרגשות רבה את ברכת התורה, האזנתי ברטט לברכת משה ליוסף, וברכתי ברכה לאחריה בהתרגשות.
לא יכולתי להכיל כל זאת בתוכי ומיד אמרתי לידידי מרדכי לומפ אשר קרא לי לעליה זו, כי בשנה שעברה אבא ז"ל נקרא לעליה זו, וזה גורם לי להתרגשות רבה. יותר לא שיתפתי איש בתחושותי. גם משך יום שמחת תורה עצמו היו רגעים רבים בהם חשתי בחסרונו של אבא ז"ל בחג זה, תחילה חסרונו איתנו בלימוד הדף היומי, אחר כך ישיבתו לידי בעת התפילה, נזכרתי שכבר מיעט לעמוד בעת התפילה בשנה שעברה, והסתפק בעמידה רק בתפילות "העמידה", דומני שאף בשעת ההלל לא עמד אלא ישב, לא שיערתי אז כי זה החג האחרון שהוא חוגג איתנו בירושלים.
עבר עלי שמחת תורה כבד ועמוס חויה רצינית, אפשר שתרם לזה גם המצב המדיני וה"מלחמה" המתנהלת כל העת עם הפלסטינאים המתנגשים עם כוחות צהל בפאתי עריהם. עם צאת החג החלטתי להעלות על הכתב את חווית היום הזה, שבודאי אזכר בו בשנים הבאות מתוך השתתפות מלאה בשמחת התורה.

יהושפט הראל

לציון 70 שנה לעלית המשפחה לארץ - מאת הנכדה הבכורה נורית שטרנברג
וכך – אשרי מי שזכה
שבא לארץ הבחירה
ובה בחר את דרכיו
וילדיו – אחריו.

ואחריהם דור בנכדים
שממשיכים...וממשיכים...
ולא פונים ימין ושמאל
ובאמונה רבה יעשו הכל.

וכבר חולפות שבעים שנה
ודברים רבים משתנים בארץ הבחירה
אבל-
אשרי האיש המבורך
שדור רביעי כבר הולך אחריו
ומי ייתן ןיזכה לראות
גם בני-נינים ודורי-דורות
שכולם יחדיו ממשיכים לצעוד
ונושאים תפילה
לשלום הארץ הזאת.
כל דור עושה את צעדיו
בוחר דרכיו והלכותיו,
ומעביר את אמונותיו
לדור שבא בעקבותיו.

הדור הבא ממשיך לצעוד
קדימה- אל לו לעמוד,
אך יש והוא בוחר דרכים
לכיוונים ההפוכים.

כל אב רוצה לראות את בנו
ממשיך לצעוד בדרכו שלו,
שכן רבה בו האמונה
כי זו הדרך הנכונה.

ואם הבן זאת מקבל
וממשיך...ומתקדם...
אזי יש טעם לעשייה
אותה ימשיך הדור הבא.
מחשבות על סבא יהודה מאת הנין - אליסף שטרנברג - בהיותו בן 13

במילון מסבירים שסבא-רבא – הוא אבי הסב או הסבתא, אך מעטים חוו את החוויה של לגדול עם סבא-רבא.
כולם יודעים כי נין הוא בן הנכד או הנכדה, אך מעטים חוו את החויה של להיות נין יותר משלוש-עשרה שנה.
אך אנו חווינו וזכינו!
סבא-רבא יהודה זכה לגדל בנים ובני-בנים ובני-בני-בנים
ואנו הנינים – בעיקר הגדולים- זכינו להכיר, ללמוד ולאהוב את אבותינו – בשלושה דורות.
כשהיינו ילדים קטנים – מתניה, אוהד ואני זכינו לשלושה זוגות של סבים וסבתות.
הוריהם של הורינו, שיזכו לשנים רבות וטובות באושר ובבריאות וסבא-רבא יהודה וסבתא-רבא עליזה – שהיו בשבילינו סבא וסבתא לכל דבר.
אהבנו בכל עת לבוא לבקרם: ללבוש את הסוודרים של סבתא עליזה ולאכול את הלביבות של סבא יהודה.
למדנו לעזור לסבא לקטוף תפוזים מהעץ, אך בעיקר למדנו ממנו שתמיד אפשר ללמוד עוד משהו ושתמיד אפשר לחדש.
מתניה ואני זכינו זכות כפולה – כשסבא-רבא יהודה חגג עמנו את בר-המצווה, והספקנו ללמוד ממנו רבות, לקרוא את ספריו, ואת רעיונותיו לספוג.
אשרינו שזכינו – ובזכרונותינו כל זאת ננצור ואת מה שלמדנו מסבא-רבא יהודה נשתדל לשמור.

אליסף

מחשבות על סבא יהודה מאת הנכדה - עירית הלוי        ערב מתן תורה


.סבא יהודה היה מאוהב בתורה באופן הכי טבעי ופשוט שאפשר לתאר.
הוא היה חוזר מהעבודה בשעה מוקדמת היישר למרפסת הסגורה בדירה הקטנה ברמת גן, שם היה לומד יום יום וכותב את חידושי התורה שלו על קרעי מעטפות ששמר ממכתבי תרומות שקיבל. 
אחה״צ היה יוצא לתפילת מנחה וערבית. היה לו מנהג כזה להתפלל כל יום בבית כנסת אחר, כדי שיוכל  להשתתף במקביל בכמה תורנויות של אמירת שיעור בין התפילות. סבא היה מבסוט שפיצח את השיטה והצליח להרוויח עוד כמה הזדמנויות ללמוד וללמד

לפרנסתו עבד כסוחר כלי בית, אבל תמיד העדיף למכור את דברי התורה שלו. כך היה עם קונים שנכנסו לחנות וכך גם איתנו. בטון מחויך, אחרי שהגיש לנו מיץ ובמבה יבשה היה אומר  - יש לי  תורה למכור. את קונה
***
הייתה לו אינטואיציה חינוכית פשוטה ומיוחדת. כשהייתי בבית הספר היסודי הוא היה משלם לי כדי להעתיק משניות. שקל או שני שקלים למשנה. בלי ניסיון להבין את המילים הקשות שהיו כנראה מרתיעות אותי. הוא נתן למקצב של המשנה ולמילים להחליק בנחת דרך העיניים והמוח אל היד והנייר, ובאופן מסוים כל אלו הכניסו אותה אל הלב. לפרקי אבות היה לו יחס מיוחד. שם ביקש שנלמד בעל פה ואכן שיננתי והצגתי בפניו בגאווה.
בסביבות כיתה י', לא זוכרת איך ולמה, התחלתי ללמוד שפת אמת לפרשת השבוע. סבא התרגש.  הנפש החסידית של ה'גור'ניק׳ שנעשה ציוני נדלקה והוא הוריד את הספר 'סנה בוער בקוצק' מהמדף ונתן לי אותו במתנה. חושבת שקראתי אותו איזה חמש פעמים ברצף. הדמות של הרבי מקוצק חדרה אל עומק הנפש של בת ה-15 ואז כשעוד לא הייתה מדפסת ביתית, קניתי גיליון של אותיות מתגרדות ותליתי ציטוט מעל המיטה שעד היום אני זוכרת בעל פה.

כעבור כמה שנים הלכתי ללמוד במדרשה. מה זו מדרשה? הוא שאל. אנחנו לומדות תורה, אמרתי לו. בבוקר מסכתות סנהדרין וברכות, בצהרים תנ״ך, אמונה ומדרש ובערב חברתות בנושאים שונים. ״אז את לומדת בישיעבה!״ הוא אמר לי בהתפעלות במבטא אשכנזי, ובלי להפסיד רגע, שאל : נו, אז איפה את אוחזת? כאילו אמר, סוף סוף אפשר לדבר איתך כמו בן אדם אמיתי על דף גמרא ולא לבזבז את הזמן על שיחות חולין.

***
סבא הכיל ניגודים בקלות. הוא היה סטודנט למקרא באוניברסיטה העברית בשנות ה-30 ובו זמנית חבר במשמרות השבת. בשבתות היה הולך ללמוד אצל הרב קוק. "לא הבנו מילה מה הוא אומר" הוא סיפר לנו. ""אבל באנו לקבל את האור והקדושה שלו" . לימים שנדבקנו בתורת הרב קוק, אמר לנו "כנראה שהוא דיבר בשבילכם. לא בשבילנו". 

***
שנים לפני שסבא נפטר הוא כתב צוואה.  כמו בחיים, לא הרכוש החומרי העסיק אותו אלא מורשתו הרוחנית. הנה חלק קטן ממנה:

"גדולים וטובים ממני יצאו מן העולם בגיל צעיר ממני במעט ובהרבה, ומהם שלא זכו כמוני שכל יוצאי חלצי כולל נכדי וניני, שיחיו לאורך ימים טובים, הולכים כולם בתורת ה', ושוקדים על לימודם.  אי לזאת אני יוצא מן העולם ו"חוזר הביתה" בלב רגוע השקט ובטח לחיי עולם. ובקשתי מכם: אנא אל תרבו להתאבל, במקום זאת מוטב כי תעיינו בדברי תורה ועיון שכתבתי והיתה זאת נחמתכם. ותזכרוני תמיד מתוך רוח טובה, תצרפוני לחברתכם ושמחתכם כי חידושי תורה שרשמתי הם חלקי מכל עמלי"

חושבת עליו ערב מתן תורה, אולי לקבל השראה ממנו לקיום הצוואה ולהמשך המסירה.


עירית.

bottom of page